QMC Tram Link

Location:

Nottingham

Completion Date:

August, 2017

Client:

Nottingham University Hospitals NHS Trust

Project Value:

£1.4 million

The brief set by the Nottingham University Hospitals NHS Trust was for the delivery of an external high-level walkway to provide a direct connection and access route from the existing QMC tram stop, into the Queens Medical Centre via its South block building.

IDP delivered the estates annex in support of the Outline and Full Business cases. The IDP team of Project Managers and Architects lead the multidisciplinary team and the business cases were delivered on budget whilst providing a solution that is modern and striking in appearance.

The Project Management team were commissioned by the Trust to fulfil the role of the Informed Client and technical PM leading on the delivery of the Tramlink through the construction phase of the project. The Tramlink was completed on time and to budget with no disruption to the Trust whilst working in the tight confines of the QMC site and in close proximity to the Tram bridge and carparking.

The successful delivery of the Tramlink, involved extensive stakeholder engagement including volunteer groups, local Planning Authority, Tram consortiums, internal Trust groups and the build contractor. These open and collaborative working relationships throughout the process ensured that the “go live” of the new Walkway in August 2017 was achieved.

The scheme involved a programme of piled foundations in order to accommodate the robust steel columns with a multitude of existing engineering services diverted and existing South block foundations being encountered and therefore adapted, including the re-routing of an existing water main.

Design inspired by the existing trees and the geometry created by the branch structure. The light weight structure curves around the topography and trees. In order to create an efficient skybridge, precedents were taken from the retail sector, such as Selfridges Birmingham link bridge where a semi open space mitigated the need for emergency lighting, heating etc. A unique response in a healthcare environment. The bridge is 90m long and 8m above ground.

The team responded to the following challenges, Aesthetics required by Trust and Planning Authority as a ‘Gateway to Hospital’. Existing site constraints: underground services, topography, vehicular access and trees. Tram line owners / operators – linking into existing building owned by 3rd party tram operator and robust detailing to provide galvanic separation and movement joints so the two structures remained separate. Along with meeting Trust, Building control and regulatory standards.

The project adopted the P21+ procurement route to refine a fixed price (GMP) and programme. Delivering a contemporary solution which the local planning authority and Trust could support. Utilising off-site manufacturing mitigating disruption to the Trust and tram.
The project resulted in the following success factors, reduced travel times for patients, staff & visitors. Reduction in patients missing appointments